30 mar 2013

Śledź w occie

Śledzie pojawiają się u mnie przy okazji różnych świąt.
Tak będzie też i tej Wielkanocy.

Poniżej przedstawiam przepis na chyba najbardziej klasyczne śledzie, 
jakie mogą być.




6 porcji


1 porcja: 244kcal, białko:20g, węglowodany:5g, tłuszcz:15g


600g płatów śledziowych solonych, wymoczonych w wodzie z nadmiaru soli

szklanka octu

2 szklanki wody

4 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

ziarna czarnego pieprzu

łyżka cukru

2 cebule


Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 3 centymetrów.

Wodę gotujemy z octem oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Studzimy.

Cebule kroimy w piórka.


W pojemniku układamy na przemian warstwami cebulę i śledzie. Zalewamy zagotowaną, przestudzoną wodą z ostem. Zakrywamy i odkładamy w chłodne miejsce. po 2-3 dniach śledzie nadają się do jedzenia.


1 komentarz:

  1. pyszne,szybkie-takiego przepisu szukałam-dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...