17 maj 2013

Chipsy z jabłka

 


Prosta sprawa. 
To nawet nie przepis, a instrukcja czynności.
Nie podaję jakiejś konkretnej ilości składników. 
Bo i po co.
Potrzebne są jabłka.
Kroimy je w plastry.  
No i ewentualnie ulubione przyprawy, którymi posypujemy jabłka przed suszeniem.
Ja jedne zrobiłam z cynamonem a inne z przyprawą do grzańca. 
Można zrobić z wanilią.
Albo z czym tam lubimy.

Suszyć możemy:
- na kaloryferze, gdy jest okres grzewczy. Wystarczy rozłożyć papierowe ręczniki lub papier do pieczenia i ułożyć na nich pokrojone owoce;
- w piekarniku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy  jabłka. Pieczemy w nagrzanym do 100-150st.C piekarniku około 1.5 godziny, przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega to przypalaniu się jabłek;
- w suszarce do suszenia owoców. 


1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...