10 maj 2013

Sałatka z cukinii do słoika

W zimie, gdy cukinia osiąga najwyższe ceny w sklepach,
taka sałatka zastąpi nam drogie warzywo.
Polecam kupować cukinię w sezonie,
a potem zamarynować m.in. na taką sałatkę.
Raz, że zdrowiej, bo wiadomo, że warzywa sezonowe są bardziej wartościowe od tych poza sezon, gdy trzeba je sprowadzać z dalekich krajów.
Dwa - pozwala to sporo zaoszczędzić.



4 kg cukinii 
6 cebul 
1 kg marchwi 
3 duże papryki 
6 dużych ząbków czosnku

Zalewa: 
1/4 l octu 
1/4 l oleju 
1/4 szklanki soli i cukru (łącznie) 
5 ziaren pieprzu 
liść laurowy 

Zagotować zalewę z podanych składników.

Warzywa obrać i pokroić w dowolne kawałki. Wymieszać razem. Przełożyć do garnka, zalać zalewą i dusić dopóki warzywa nie zmiękną i nie puszczą soku. 

Gorące warzywa przełożyć do słoików, od razu zakręcić.
Pasteryzować przez 5-10 minut. 

Z tych proporcji wyszło mi ok. 10-12 słoików 0.5l

Sałatkowe szaleństwo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...