Jednym z warzyw, których u mnie w kuchni nie może zabraknąć jest por.
Dodaję go do wszelkich zup.
Ale nadaje się także do sałatek i innych potraw.
Jednak oprócz tego, że jest smaczny, posiada też szereg dobroczynnych właściwości dla organizmu.
Poniżej, troszkę o porze.
Źródło: http://www.por.com.pl/por-wlasciwosci-lecznicze/
Już w starożytności panowały przekonania o zdrowotnych działaniach
pora. Zawiera on bowiem znaczną ilość soli mineralnych, a szczególnie
wapnia oraz fosforu. Inne istotne składniki, które są odnaleźć można w
tym właśnie warzywie to witaminy, a także węglowodany oraz niewielkie ilości białka.
W związku z tym, zaleca się go w czasie leczenia niestrawności, zaparć,
dolegliwości związanych z drogami moczowymi, artretyzmu, reumatyzmu,
czyraków, wrzodów, hemoroidów. Ma właściwości moczopędne, co oznacza, że
jest niezwykle pomocny osobom mającym problemy zdrowotne związane z nerkami oraz pęcherzem.
Por to również roślina będąca sprzymierzeńcem w walce z otyłością,
bowiem 100g pora to zaledwie 25 kalorii. Jeśli chcemy oczyścić swój
organizm również należy zrobić to z pomocą pora. Niezastąpiony będzie on w przypadku zatrucia pokarmami, a nawet ołowiem czy też spalinami samochodowymi. Nieliczni również wiedzą i wspomagają się warzywem, jakim jest por podczas przeziębienia, z którego wyleczyć się można już w kilka dni. W tym celu przygotowuje się odpowiedni syrop, który należy pić każdego dnia.
Z kolei liście pora zawierają m.in. takie witaminy jak: witamina A, która ma związek z prawidłowym wzrostem u dzieci, a także stanem naskórka, witamina E
natomiast ma za zadanie chronić czerwone krwinki przez zbyt wczesnym
rozpadem, wspomaga również leczenie niepłodności u mężczyzn, wskazana
jest do zażywania podczas miażdżycy i chorób serca. Por także wspomaga
krążenie krwi. Na ciężkie rany lub też trudno gojące się należy stosować okłady z liści pora gotowanych w mleku.