30 kwi 2013

Czekoladowe z pianką

Wczoraj (29 kwiecień) odbyło się pierwsze spotkanie szczecińskich bloggerów.
Wpadłam na nie i ja, z ciastem czekoladowym

Jest to proste ciasto.
Szybko się je robi.
Potem tylko potrzeba troszkę czasu aby postało w lodówce.
Spód jest biszkoptowy.
Góra piankowa.
Dla kochających czekoladę idealne :)


28 kwi 2013

Kotlety rybne z kiełkami

Przepis pochodzi ze starego bloga.
Wrzucam, bo może ktoś tak jak ja, nie lubi filetów z mintaja.
Ja przynajmniej nie lubię.
Dlatego kombinuję nieraz jak podać tę rybkę tak aby mi posmakowała.
Takie kotlety decydowanie trafiają w mój gust...
Smaczne, a do tego zdrowe.




26 kwi 2013

Wiosenna zupa tajska na ostro

Ostatnio wyszperałam gdzieś przepis.
Dzisiaj kupiłam składniki.
W oryginale był kurczak, ja go nie użyłam.
Dodałam pora.

Mleczko kokosowe użyłam pierwszy raz do zupy.
Świetnie smakuje.
Polecam zupkę na wiosenny okres, gdy wszędzie królują nowalijki.


25 kwi 2013

Surówka z marchewki i jabłka

Ostatnio surówki u mnie są dość popularne.
Zwłaszcza te z jabłkiem.
Chętnie jemy je my, dorośli,
jak i dzieciaki.
Jeśli Wasze dzieciaki uciekają na widok warzyw, 
może spróbujcie przekonać je do surówek z jabłkiem.
Są słodkie, czyli takie jakie dzieciaki lubią najbardziej.



Ciasteczka wielozbożowe kokosowe

Ciasteczka pełne wartości odżywczych.

Podobno pycha.
Tak twierdzili koledzy moich dzieciaków.
Jedno przez drugiego prześcigali się w ich jedzeniu :)
Cieszę się bardzo :)



24 kwi 2013

Waniliowe ciasto nadziane czekoladą z mikrofalówki

Korciło mnie już jakiś czas temu wypróbować przepis na ciasto z mikrofali.
Wprowadziłam kilka swoich poprawek i tak powstał deser bez mąki pszennej.

Przyznam, że sceptycznie podchodziłam do takiego wypieku.
Jak to? W mikrofali i do tego dosłownie w chwilę?
No, ale wyszło :) 

Zakwas żytni chlebowy

Przepis na zakwas podejrzałam u



23 kwi 2013

Placuszki ze szpinakiem i resztą na słodko

Szpinak na słodko?
Do tego marchewka i jabłka.
Czy to może być smaczne?
Tak, może być.

Wegańskie babeczki z czarną porzeczką (żytnie)

Akurat nie miałam w domu jajek,
jogurtu ani kefiru.
Czyli typowych składników do muffinek.
A że strasznie mi się chciało czegoś słodkiego,
więc wpadłam na to, aby podejrzeć co weganie dodają do wypieków zamiast powyższych składników.
Był to mus jabłkowy.
Ja miałam akurat napoczęty słoik dżemu jabłkowego domowej roboty.
Tak więc użyłam go.
I powiem Wam, że to jednej z lepszych babeczek, które jadłam.
 Jedno słowo je określa:

MNIAM

21 kwi 2013

Karmelizowana cebula

Po dzisiejszym dniu
sezon na grilla mogę uznać za rozpoczęty.

Pierwszy raz, 
oprócz różnych sałatek i warzyw
podałam też karmelizowaną cebulkę.

Świetny dodatek do mięs,
a także i ryb,
czy innych grillowanych smakołyków.



20 kwi 2013

Surówka z pora

Nigdy nie jadłam na surowo pora.
Dzisiaj jednak się odważyłam.
I powiem Wam, że to świetny dodatek do obiadu.

Najlepsze, że dzieciakom zrobiłam mizerię, bo myślałam, że czegoś takiego nie ruszą.
Skończyło się na tym, że swoją mizerię zjadły, a potem wyjadały mi surówkę z talerza.

Nie lubię jak ktoś mi coś rusza podczas jedzenia.
Jednak to były warzywa, a że wiadomo, że dzieciaki są wybredne w ich jedzeniu,
to nawet Im nie przeszkadzałam, tylko pozwoliłam robić swoje.
Tak aby się nie zrażały do jedzenia warzyw.
 
Następny razem zrobię już większą porcję dla całej rodzinki.



Pleśniak na mące jęczmiennej.

Przepis wzięłam od Domi  w kuchni: http://domiwkuchni.blox.pl/2011/09/Skubaniec.html
U Niej funkcjonuje to pod nazwą skubaniec, ale ja znam te ciasto jako pleśniak - od warstwy białkowej, przypominającej pleśń.
Oczywiście wprowadziłam zmiany.
Inna mąka i cukier.
Ciasto jest bardziej kruche, piaskowe.
Ale dalej smaczne.
Najbardziej w nim uwielbiam połączenie słodkiej bezy z kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki.

Cukiniowa tarta z fetą (żytnia)

Nie lubię się chwalić, ale muszę napisać, że tarta wyszła mi zajeb....a.
Już w czasie pieczenia widziałam, że będzie pyszna. 
Po domu roznosił się piękny zapach, ślinianki zaczęły pracować i nie 
mogłam się doczekać, aż się upiecze.

Spód tarty jest na tyle twardy, że spokojnie można rozkroić ją jak pizzę i jeść rękoma.
Bardzo chrupiący.
Do tego zarumieniony wierzch i kremowy środek.

Pycha,
pycha,
pycha.


19 kwi 2013

Szwajcarskie ciasto marchewkowe

Myślałam, który przepis na ciasto marchewkowe wykorzystać.
Znalazłam taki, gdzie mało używa się mąki, bo sporą jej część zastępują mielone orzechy.
Do tego niewiele cukru, bo jedynie 2 łyżki.
Jeśli ktoś lubi jednak bardzo słodkie wypieki polecam podwoić porcję cukru, jak i nie potroić.
Mi tyle słodkiego wystarczyło.

Ja to ciasto podałam z odrobiną cukru pudru, aby było widać formę kwiatka.
Myślę, że np. dodatek polewy cytrynowej, lody czy bita śmietana będą też świetnym dodatkiem do tego ciasta.


18 kwi 2013

Pomidorówka - najłatwiejsza zupa świata

Najłatwiejsza.
Najszybsza.
Chyba najpopularniejsza wśród polskich dzieciaków :)
Pyszna.
Sycąca.
Zdrowa - pomidory po podgrzaniu uwalniają swoje drogocenne właściwości.
Czerwona.
Pomidorowa.
:)

17 kwi 2013

Kremowa zupa z pora z łososiem


Jednym z warzyw, których u mnie w kuchni nie może zabraknąć jest por.
Dodaję go do wszelkich zup.
Ale nadaje się także do sałatek i innych potraw.

Jednak oprócz tego, że jest smaczny, posiada też szereg dobroczynnych właściwości dla organizmu.

Poniżej, troszkę o porze.
Źródło: http://www.por.com.pl/por-wlasciwosci-lecznicze/

Już w starożytności panowały przekonania o zdrowotnych działaniach pora. Zawiera on bowiem znaczną ilość soli mineralnych, a szczególnie wapnia oraz fosforu. Inne istotne składniki, które są odnaleźć można w tym właśnie warzywie to witaminy, a także węglowodany oraz niewielkie ilości białka. W związku z tym, zaleca się go w czasie leczenia niestrawności, zaparć, dolegliwości związanych z drogami moczowymi, artretyzmu, reumatyzmu, czyraków, wrzodów, hemoroidów. Ma właściwości moczopędne, co oznacza, że jest niezwykle pomocny osobom mającym problemy zdrowotne związane z nerkami oraz pęcherzem.

Por to również roślina będąca sprzymierzeńcem w walce z otyłością, bowiem 100g pora to zaledwie 25 kalorii. Jeśli chcemy oczyścić swój organizm również należy zrobić to z pomocą pora. Niezastąpiony będzie on w przypadku zatrucia pokarmami, a nawet ołowiem czy też spalinami samochodowymi. Nieliczni również wiedzą i wspomagają się warzywem, jakim jest por podczas przeziębienia, z którego wyleczyć się można już w kilka dni. W tym celu przygotowuje się odpowiedni syrop, który należy pić każdego dnia.

Z kolei liście pora zawierają m.in. takie witaminy jak: witamina A, która ma związek z prawidłowym wzrostem u dzieci, a także stanem naskórka, witamina E natomiast ma za zadanie chronić czerwone krwinki przez zbyt wczesnym rozpadem, wspomaga również leczenie niepłodności u mężczyzn, wskazana jest do zażywania podczas miażdżycy i chorób serca. Por także wspomaga krążenie krwi. Na ciężkie rany lub też trudno gojące się należy stosować okłady z liści pora gotowanych w mleku.




16 kwi 2013

Wiosenna pasta z awokado

W sumie ta pasta to takie 4x50.
Dlaczego? Spójrzcie na składniki.

Pasta iście wiosenna.
Z rzodkiewką i ogórkiem.
Na pikantnie - bo lubię.
Jeśli wolicie łagodniejszą odmianę, pomińcie papryczkę w przepisie.
Ja po tej paście długo "ziałam ogniem" :)

Pastę najlepiej podawać z ulubionym pieczywem.
Ja zjadłam je na waflach ryżowych.


Gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną

Gdy robiłam te gołąbki rodzinka podśmiewywała się,
że nie ma mięsa,
że wydziwiam.
W momencie gdy spróbowali,
musiałam serwować dokładki ;)
Tak to jest, jak się czegoś nie spróbuje, a już ocenia...

14 kwi 2013

Zasmażane buraczki na 2 sposoby

Przyznam się, że sama tych buraczków nie próbowałam
Nie lubię buraków.
Chociaż chodzi mi po głowie ciasto z tym warzywem...

No, ale nie o tym teraz mowa.
Przedstawiam Wam zasmażane buraczki na dwa sposoby.
Był to dzisiejszy dodatek do obiadu dla mojej rodzinki.
Buraczki zostały zjedzone, więc chyba złe nie były ;)


13 kwi 2013

Krem z marchewki

Pierwsza zupa zrobiona przez moją starszą córkę. Ja jedynie nadzorowała i podpowiadałam, jeśli była taka potrzeba.
Przepis wzięty z "Kuchni Polskiej".




Oszukane ruskie

Nie lubię lepić pierogów. Jednak uwielbiam jeść. Ruskie to moje ulubione. A co zrobić, jeśli lubi się jeść, a nie lubi robić? Trzeba sobie ułatwić pracę. Tak więc powstały oszukane ruskie, czyli kotlety smakujące jak farsz z pierogów.


11 kwi 2013

Chrupiąca ciecierzyca

Jeśli jesteś fanem podgryzania.
Uwielbiasz chipsy.
I inne chrupiące przegryzki.
To proponuję Ci zdrowszą alternatywę.
Pieczona ciecierzyca.
Przyprawiasz jak masz ochotę i jak lubisz.
Mało szykowania, tyle co przyprawić i wstawić do piekarnika.
Wyciągasz po 30-40 minutach i możesz...
...chrupać...
...chrupać...
...chrupać...


Krem z pieczarek

Kremy to moje najukochańsze zupy.
Zawsze świetnie smakują.
Poniżej przedstawiam Wam krem z grzybów,
a dokładniej z pieczarek.

Pyszna i sycąca zupa.




10 kwi 2013

Surówka z pekinki i marchwi

Przepis znaleziony na opakowaniu kurkumy.
Chociaż nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła.
W oryginale były rodzynki i pekinka jedynie + sos.
Janie dodałam rodzynek.
Za to dodałam marchew.



Sos brokułowo-serowy na pikantnie

Sos powstały z potrzeby ;) 
czyli z resztek tego, co znalazłam w lodówce.




8 kwi 2013

Naleśniki po stokroć kokosowe

Naleśniki z mąki kukurydzianej.
Przesycone smakiem kokosa.
Czy to jest sam naleśnik,
czy nadzienie...
...kokos rządzi :)



Lemoniada

Przeganiania zimy ciąg dalszy.

Pochowałam już kurtki zimowe, tak samo jak i buty.
I pomimo, że za oknem znowu prószy śnieg, ubrałam dzieciaki w adidasy i kurtki przejściowe
(czyli na zimę na cienkie, a na typowo wiosenną pogodę za grube).
Ja ubrałam się podobnie.
I tak pojechaliśmy do szkoły.

Jeśli chodzi o kuchenne przeganianie zimy,
to proponuję Wam lemoniadę.
Częściej ją kojarzymy z okresem letnim.
Dodajemy do niej lodu, dzięki czemu świetnie nas schładza.
Jednak w takim okresie jak ten lemoniada również jest świetna.
W pokojowej temperaturze.

Po okresie zimowym warto uzupełnić witaminy, minerały.
Lemoniada świetnie się do takiej regeneracji nadaje.
Bogata w sok cytrynowy.
Z dodatkiem miodu.
Jest bardzo zdrowym napojem.

Polecam.

5 kwi 2013

Duszona marchewka z siemieniem lnianym

Czy wiecie, że dzisiaj jest dzień marchewki?
Tak, tak - nawet warzywa mają swoje dni.

Ja marchewkę uwielbiam.
Głównie jem ją na surowo,
ale od czasu do czasu szykuję taką duszoną.

Nie jest to ani skomplikowany przepis,
ani nie zawiera miliona składników.

Taki prosty, a pyszny, dodatek do obiadu.

Polecam.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...