27 paź 2013

Ciasteczka kukurydziane

Ciasteczka z maki kukurydzianej.
 Moje dzieciaki zachwycały się nimi.
Nasłuchałam się jakie to nie jest pyszne.

Niby nic wielkiego.
Za to smacznego :)


Ciasteczka migdałowe bez maki

Ciasteczka może nie wyszły pięknie na zdjęciach.
Gwarantuję jednak, że wyszły pyszne.
Ja się nimi zajadałam.



26 paź 2013

Naleśniki gryczane od A do Z (bezglutenowe)

Pyszne naleśniki z maki gryczanej.
Z nadzieniem z kaszy gryczanej :)
Jak szaleć z gryka, to na 100% :)

Pyszne chrupiace naleśniki, z przepysznym nadzieniem.
Mniam.


25 paź 2013

Bułki twarogowo-amarantusowe

Wzorowałam się na przepisie Dieta I Fitness KLIK
Oczywiście to co mi wyszło różni się od tego, co było w pierwowzorze.
Jak to ja, zmiany musiały być ;)

W efekcie wyszły mi "plaskatki".
Jednak fajne takie, z wierzchu chrupiace, ale w środku miękkie.
Idealne na kanapeczki :)


Zapiekanka makaronowa z trzema serami na Światowy Dzień Makaronu

Z założenia miała to być pizza makaronowa.
Jednak wyszła zapiekanka :P

Sernik dyniowy z dużymi kawałkami czekolady

Maz nieśmiało: Kamila, nie zrobiłabyś tego sernika, co ostatnio?
Ja: tego z dynia?
Maż: Nie. No ten co ostatnio.
Ja: No, ale teraz robiłam tylko sernik z dynia.
Maż: taaaak? może i tak.....

Polecam ten sernik goraco.
Ja, niezbyt przepadajaca za dynia, wcinam aż mi się uszy trzęsły.


24 paź 2013

Placki ziemniaczane

Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.
Bez żadnych modyfikacji.

Placki można zjeść w sumie na wiele sposobów.
Mój ulubiony: śmietana. Nieraz cukier.
 Serek wiejski.
Różnego typu gulasze.
Co kto lubi.


Kasza gryczana z grzybami

Sezon na grzyby powoli się kończy.
Dzisiaj proponuję Wam prosta potrawę,
która powinna zadowolić każdego amatora grzybów.


23 paź 2013

Zupa-krem z dyni i słodkich ziemniaków

Nie lubię dyni.
Jedna staram się do niej przekonać.
I w sumie z roku na rok jest lepiej.

Zupa dla mnie nie jest zachwycajaca. 
Właśnie dlatego, że dyni nie lubię.
Jednak zła nie jest.
Nie kierujcie się jednak moim zdaniem.

Dałam ja do spróbowania dzieciom.
Im bardzo posmakowała.

Więc jeśli lubicie dynię,
mogę ja polecić Wam śmiało.

Przy okazji pierwszy raz spróbowałam batatów...

PS. Mam tez sernik z dyni.
Upiekłam wczoraj.
Pyszny.
Przepis niebawem.

PS2. Co do przepisu na zupę, wzorowałam się na dodatku VITY dotyczacym detoksu.
Tam jest zupa na krem z dyni i ziemniaka kumara.
Ja sobie odrobinę przepis udoskonaliłam


Tort 'palce lizać' (orkiszowy)

Dawno temu zrobiony.
Pozostałość jeszcze ze starego blogu.

Pyszny.
Dlatego go tutaj wklejam.


22 paź 2013

Pierogi gryczane z fasola mung (bezglutenowe)

Do zrobienia tych pierogów użyłam podobnego farszu jak do zrobienia pasztetu KLIK

Pierożki wyszły smaczne.
I do tego bardzo zdrowe.
Zamiast skwarek, użyłam kiełków na ptelnię. Idealnie się komponuja.

Tek, kto twierdzi, że takie jedzenie (jak pierogi) jest ani dietetyczne ani zdrowe,
moim zdaniem, myli się.
W sumie każdy fast food, czy dania które teoretycznie do najzdrowszych nie należa,
można zamienić w coś, co już takie będzie.
Wystarczy jednak chcieć.
Wejść do kuchni i uszykować coś samemu.

Wiem co jem - najważniejsza zasada :)

Pierogi gryczane z fasola mung (bezglutenowe)

19 paź 2013

Pasztet z fasoli mung

To kolejna potrawa, do której stworzenia użyłam fasoli mung.
Zaczarowa mnie ta fasolka.
Nie trzeba jej namaczać wcześniej, szybko się gotuje, a do tego jest delikatna w smaku.
Podjadam ja taka ledwo ugotowana, w ogóle nie przyprawiona.
Pyszna.
Jeśli nie wiecie gdzie ja znaleźć, BadaPak ma ja w swoim asortymencie tutaj: KLIK


10 paź 2013

Jesienna zupa z fasoli mung

Przepyszna zupa na jesienna pogodę.
Bardzo mi posmakowała.
Pożywna, rozgrzewajaca - dla zmarzluchów idealna :)
 Na pewno powtórzę ja nie raz tej jesieni i zimy.

Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj KLIK.

Fasolę mung mogłam wypróbować dzięki sklepowi internetowemu BadaPak (KLIK).
Według opisu fasola taka bogata jest w białko, błonnik, wit. B9, magnez i mangan.
Poza tym w tej fasoli występuja także: fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, wapń, selen. Do tego witaminy: B1, B2, B5, B6, K, A, C i E.


Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana

Sezon na grzyby trwa.
Dzisiaj polecam Wam prosta zapiekankę z grzybami.
Pysznie, łatwo i niedrogo - tak jak lubię :)


7 paź 2013

Bigos warzywny (wege)

Bigos gotuję ok. 2 dni.
Nastawiam jednego dnia rano kapustę, jak zmięknie ściagam pokrywkę i odparowuję.
Później dodaję resztę warzyw i gotuję na maleńkim ogniu do wieczora.
Na noc odstawiam w chłodne miejsce i drugiego dnia dalej gotuję, aż uznam, że jest ok.
Wiem, że wiele osób gotuje go jeszcze dłużej, dla mnie te 2 dni sa w zupełności wystarczajace.

a Wy jak długo gotujecie bigos?


Koktajl bananowo-jagodowy

Pyszny sycący koktajl inspirowany koktajlami z diety strukturalnej


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...