3 paź 2014

Zapiekanka jesienna z pęczakiem, dynią, cukinią i batatem

Czyszczenie lodówki zawsze skutkuje tym, że powstaje coś dobrego :)
Uwielbiam takie szybkie improwizacje.



duża forma

szklanka kaszy pęczak
500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 łyżka oleju rzepakowego
1-2 cebule
biała część pora
2 ząbki czosnku
300g dyni
300g cukinii 
300g batatów
100g żółtego sera
250g mozzarelli 
sól, pieprz
2-3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki kurkumy
dodatkowo: tłuszcz do natłuszczenia formy, zielenina do posypania zapiekanki (mogą być kiełki, natka pietruszki czy ulubione zioła)

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Formę na zapiekankę smarujemy tłuszczem. 
Bataty obieramy, kroimy w plastry. Układamy na dnie naczynia. Posypujemy startym żółtym serem.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Przesmażamy na nim drobno posiekany por oraz cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dynię. Podlewamy wszystko niepełną szklanką wody. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Dusimy wszystko ok. 7-8 minut. Dodajemy pęczak. Mieszamy dokładnie.
Połowę jedzenia wykładamy na bataty, przykrywamy połową mozzarelli. Wykładamy resztę potrawy, na nią drugą część sera.

Wszystko zapiekamy w rozgrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40 minut.

Przed podaniem posypujemy zapiekankę zieleniną.

Uwaga: zapiekankę śmiało można przygotować w wersji wegetariańskiej, bez dodatku mięsa mielonego. Będzie równie smaczna.




2 komentarze:

  1. Witam

    Mam pewna watpiliwosc co do peczaku bo chyba jest on zabroniony w diecie bezglutenowej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój blog nie jest blogiem bezglutenowym, tylko takim, jak jego nazwa - bezpszenicznym.

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...